Cum intervine Ungaria masiv în sprijinul fermierilor maghiari din Transilvania, în ciuda ”atenționărilor” de la MAE. Statul român nu are nici o reacție publică, iar Budapesta îi mulțumește lui Liviu Dragnea pentru sprijin

O fundație din Ungaria canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania printr-un program practic inaccesibil potențialilor beneficiari care nu cunosc limba maghiară. Proiectul adresat locuitorilor din zona Câmpia Mureșului sprijină, printre altele, achiziția de terenuri (prin finanțarea întabulării). Doar circa 8-10% dintre beneficiari sunt români, restul maghiari, dar printre românii finanțați de Budapesta se numără și șeful PSD Mureș, Vasile Gliga.

Ministerul de Externe susține că a atenționat Budapesta, dar până acum nici o autoritate a statului român nu a comunicat public pe acest subiect. Reamintim că guvernul maghiar este tot mai implicat în Transilvania, alocând sume uriașe pentru controlul presei de limba maghiară, pentru proiecte economice, culturale, sociale și religioase ale cetățenilor români de etnie maghiară. Mai mult: în 2014, un oficial al Ambasadei Ungariei la București dezvăluia un plan al guvernului Orban pentru cumpărarea de terenuri agricole in Transilvania.

Programul guvernului maghiar ridică semne de întrebare legate de respectarea legislației europene și naționale privind ajutoarele de stat, dat fiind că pentru nevorbitorii de limba maghiară accesul la informațiile pe site-ul oficial este aproape imposibil, majoritatea informațiilor relevante fiind prezentate doar în limba maghiară.

Autoritățile române nu au reacționat public până în acest moment față de ceea ce site-ul oficial al fundației maghiare care derulează proiectul numește ”o dezvoltare economică sustenabilă şi crearea bazelor înfiinţării unor locuri de muncă pe termen lung, reprezintă condiţia supremă pentru maghiarii din România de a rămâne în ţară şi de a se bucura de siguranţa existenţială”.

Mai mult, Ungaria i-a mulțumit lui Liviu Dragnea în mod oficial pentru sprijinirea proiectului. Astfel, agenția maghiară de presă MTI scrie că ”Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, a considerat important faptul că guvernul român a primit în mod pozitiv programul şi manifestă în continuare o atitudine pozitivă. I-a mulţumit în mod special lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD spunând că fără sprijinul acestuia proiectul nu ar fi ajuns în etapa actuală (Sursa).

Ministerul de Externe de la București (MAE) arată într-un răspuns oficial pentru G4Media.ro că ”nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România și Ungaria, privind Programul de dezvoltare economică gestionat prin intermediul Fundației ProEconomica, și nici nu a fost transmis în alt mod consimțământul părții române față de derularea acestuia”.

MAE mai arată că ”a întreprins în mod repetat demersuri pe lângă partea ungară, atât prin corespondență diplomatică, cât și în cadrul întrevederilor și contactelor bilaterale, cu privire la Program”, demersuri în care diplomații români au cerut ca ”proiectul să fie derulat doar cu implicarea autorităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu”. Cu toate acestea, Ungaria continuă să deruleze proiectul fără implicarea formală a autorităților române. Nu există însă nici o poziție publică a statului român prin care Budapestei să i se ceară conformarea la cererile Bucureștiului.

Întrebați de ce nu postează informațiile și în limba română, oficialii Fundației Pro Economica au răspuns pentru G4Media.ro că ”din moment ce Finanțatorul folosește limba maghiară în comunicarea cu Fundația, am considerat că atât colaborarea, cât și controlul activității Fundației este mai simplă și eficientă dacă avem procedurile și comunicările întocmite în limba maghiară. Documentele oficiale sau actele bilaterale intervenite între Fundație și Beneficiarii, sunt întocmite și în limba română, toate informațiile solicitate în scris, sau personal în limba română sunt oferite de colegii noștri în limba română”.

Emőke Geréb, consilier juridic la Fundația Pro Economica, a mai spus pentru G4Media.ro că ”În ceea ce privește lista beneficiarilor vă învederăm faptul că procedura de acordare a finanțării încă nu s-a încheiat, deoarece acum se efectuează controlul documentației raportului final înaintat de beneficiari. Odată cu aprobarea acestor raporturi, se va întocmi lista finală a beneficiarilor, listă care va fi făcută public pe site-ul nostru, fiind accesibil atât în limba maghiară, cât și în limba română”.

În schimb, Ministerul de Externe arată pentru G4Media.ro că ”a atras atenția” Ungariei că ”acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat, conform standardelor acceptate la nivel internațional, și că în consecință astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimțământul părții române, și fără vreo discriminare în funcție de criteriul etnic”.

Din nou, Ungaria a ignorat atenționările României, fără ca reprezentanții statului român să denunțe public acest comportament.

Întrebați de G4Media.ro dacă proiectul Ungariei încalcă legislația UE privind ajutoarele de stat, reprezentanții MAE arată că ”Informațiile disponibile până în momentul de față nu permit MAE să se pronunțe cu privire la neconformitatea cu dreptul UE a asistenței oferite în baza Programului; menționăm de asemenea că revine Consiliului Concurenței competența de a asigura îndeplinirea pe teritoriul României a prevederilor din TFUE în domeniul ajutorului de stat”.

La rândul său, Consiliul Concurenței arată într-un răspuns pentru G4Media.ro că ”nu are informații concrete privind implementarea acestui program, însă înțelegem ca este vorba de acordarea unor măsuri de sprijin de către statul maghiar de care pot beneficia inclusiv agenți economici din Romania (dacă accesați acest link,, se poate observa ca majoritatea covârșitoare a regiunilor în care se aplica schema sunt maghiare, ceea ce susține ipoteza ca acest ajutor provine din partea guvernului maghiar).

Ce face exact proiectul

Proiectul finanțat de Budapesta, prin Ministerul de Externe maghiar (sursa) a început în februarie 2018 cu o sesiune de finanțare în valoare de 22.434.000 de lei. Contractele de finanţare au fost semnate la Târgu Mureş, în clădirea Universităţii Sapientia, când 521 de întreprinderi şi persoane fizice au obţinut finanţări în valoare totală de 1,5 miliarde de forinţi (aprox. 22.434.000 de lei) pentru achiziţionarea de utilaje agricole sau animale de prăsilă, ori pentru întabularea terenurilor agricole în cartea funciară, potrivit unui articol MTI, preluat de publicația Punctul.

Mónika Kozma, administratoarea Fundaţiei Pro Economica, a declarat agenţiei ungare de presă MTI că cei 521 de câştigători au fost selectaţi dintre peste 570 de aplicanţi. Întrebată de MTI, Mónika Kozma a mai spus că numărul exact al aplicanţilor de etnie română nu poate fi determinat, dar proporţia a fost de circa 8-10% (sursa).

Proiectul guvernului Ungariei pentru sprijinirea maghiarilor din Transilvania va fi extins în Hargita și Covasna, potrivit Monikai Kozma. ”Potrivit planurilor, programul ar urma să fie aplicat și în județele Harghita și Covasna. În acest sens există deja o decizie politică, adică toată lumea este de acord că programul este bun și ar fi bine să fie continuat, însă depinde foarte mult de aplicarea lui aici, în Câmpia Mureșului”, a declarat aceasta pentru site-ul Hatarok Nelkul.

Răspunsul integral al MAE:

Precizăm că nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România și Ungaria, privind Programul de dezvoltare economică gestionat prin intermediul Fundației ProEconomica, și nici nu a fost transmis în alt mod consimțământul părții române față de derularea acestuia.Menționăm, de asemenea, că Ministerul Afacerilor Externe a întreprins în mod repetat demersuri pe lângă partea ungară, atât prin corespondență diplomatică, cât și în cadrul întrevederilor și contactelor bilaterale, cu privire la Program.

În cadrul acestor demersuri s-a solicitat ca acest proiect să fie derulat doar cu implicarea autorităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu, și cu respectarea legislației române și a regulilor aplicabile pieței interne UE, precum și a strategiilor și programelor naționale care vizează dezvoltarea regională.
De asemenea, s-a atras atenția părții ungare că acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat, conform standardelor acceptate la nivel internațional, și că în consecință astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimțământul părții române, și fără vreo discriminare în funcție de criteriul etnic.

În ceea ce privește încălcarea articolului 107 din TFUE, precizăm că sunt incompatibile cu piața internă ajutoarele acordate de state sau prin intermediul resurselor de stat care denaturează sau amenință să denatureze concurența. Informațiile disponibile până în momentul de față nu permit MAE să se pronunțe cu privire la neconformitatea cu dreptul UE a asistenței oferite în baza Programului; menționăm de asemenea că revine Consiliului Concurenței competența de a asigura îndeplinirea pe teritoriul României a prevederilor din TFUE în domeniul ajutorului de stat.

Răspunsul integral al Consiliului Concurenței:

Consiliul Concurenței nu are informații concrete privind implementarea acestui program, însă înțelegem că este vorba de acordarea unor măsuri de sprijin de către statul maghiar de care pot beneficia inclusiv agenți economici din România (dacă accesați http://www.proeconomicaalapitvany.ro/uploads/adocs/1_sz_melleklet_telepulesek_listaja.xls , se poate observă că majoritatea covârșitoare a regiunilor în care se aplică schema sunt maghiare, ceea ce susține ipoteza că acest ajutor provine din partea guvernului maghiar.).

Totuși, folosind un algoritm de traducere, din informațiile accesate pe pagina http://www.proeconomicaalapitvany.ro/palyazatok/T-01_2017-I, reiese că atât ajutorul pentru investiții acordate în domeniul agriculturii, cât și ajutorul pentru IMM-uri, îmbracă forma unor ajutoare de minimis acordate persoanelor fizice ce desfășoară activitate economică sau întreprinderilor cu respectarea legislației europene în domeniu, și anume Regulamentul CE nr 1408/2013 și Regulamentul CE nr. 1407/2013.

Menționăm că articolul 107 TFUE, cât și regulamentele europene, reprezintă temeiurile în baza cărora se acordă ajutorul de stat în general. În principiu, dacă o măsură de sprijin se acordă cu respectarea regulamentelor europene în domeniu, se presupune că e în linie cu art. 107 din TFUE. În ceea ce privește “derularea”, trebuie reținut faptul că administratorul/furnizorul măsurii de sprijin (probabil în cazul de față guvernul/altă autoritate publică maghiară) sunt cei responsabili cu implementarea și respectarea regulilor de transparență și a legislației europene în vigoare.

Din informațiile accesibile pe site, nu se poate concluziona dacă “Fundația Pro Economică, furnizează direct finanțare”, astfel, cum ați semnalat, existând și alternativa că fundația în cauză să dețină un rol de consultant/intermediar în vederea accesării finanțării, însă, așa cum spuneam, nu avem informații în acest sens.

Sursă: G4media

Mai multe articole

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la Newsletter
Recomandate

Cele mai recente

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acceptul dvs. pentru această folosință. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri vedeți
politica de utillizare cookie-uri
Setări cookie
Accept toate Cookie-urile
Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acceptul dvs. pentru această folosință. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri vedeți
politica de utillizare cookie-uri
Setări cookie
Accept All Cookies