Povestea luptei de șase ani a lui Aleksei Torubarov pentru azil politic din Ungaria, rezumată ieri, nu poate fi separată de relația neobișnuit de strânsă dintre Rusia și Ungaria. De câțiva ani, Vladimir Putin și Viktor Orbán au avut o relație de lucru strânsă, bazată pe aspirațiile lor autocratice și, cel mai probabil, pe multe alte considerente care nu sunt încă deloc clare. Orbán, cu siguranță, nu vrea să-și enerveze prietenul rus, acordând azil unui refugiat politic din Rusia.
Până în 2009, Viktor Orbán era cunoscut a fi un fel de rusofob, care a distrat cu crearea unei alianțe anti-ruse a națiunilor din Europa de Est-Central, formând un cordon sanitar împotriva unei posibile agresiuni ruse. Dar, după 2010, politica externă a administrației Orbán a luat o întorsătură neașteptată și periculoasă. Ungaria a devenit cel mai loial prieten al Rusiei din regiune. Cauza acestei schimbări brusc este încă un subiect dezbătut des; mulți sunt convinși că nu a fost tocmai voluntar. După cum era de așteptat, această politică externă pro-rusă a unui membru al Uniunii Europene și, mai important, al NATO a cauzat îngrijorare atât în Europa, cât și în Statele Unite. Dar Orbán a refuzat să slăbească legăturile economice și politice ale Ungariei cu Rusia. Dimpotrivă, relația dintre cele două țări autocratice a devenit mai strânsă de-a lungul anilor.
Un semn recent al relațiilor din ce în ce mai strânse între țări a fost anunțul că Banca Internațională de Investiții (IIB) se va muta de la Moscova la Budapesta. Această bancă destul de mică este succesorul Băncii Comecon, care a servit membrii Consiliului pentru asistență economică reciprocă în perioada sovietică. Țările participante sunt Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, România și Slovacia, pe lângă Rusia, Mongolia, Vietnam și Cuba.
De ce a vrut Rusia să mute IIB în Ungaria? Este un fapt binecunoscut că serviciile secrete ruse folosesc adesea băncile ca camuflaj pentru munca lor de informații. A avea un astfel de hub de spion în Uniunea Europeană este în interesul Rusiei. Aparent, rușii au vrut inițial să mute banca la Bratislava, dar în ultimul moment președintele slovac, Andrej Kiska, a contrazis planul. În acest moment, Viktor Orbán a oferit cu entuziasm Budapesta pentru IIB, chiar dacă înființarea ei va fi foarte costisitoare pentru Ungaria. În ultima perioadă, o altă sumă mare de bani a fost expropriată din alte elemente bugetare pentru a acoperi cheltuielile continue de înființare a băncii la Budapesta.
Doi oameni de știință de politică americani de la American Enterprise Institute, au activat clopotul de alarmă, spunând că Ungaria este „un aliat extrem de nesigur” și IIB „nu este o bancă normală, tehnocratică, multilaterală de dezvoltare, ci mai degrabă un instrument de proiecție a puterii rusești”. Statele Unite încearcă de atunci să-și convingă aliații să-și cedeze activele în IIB. Aparent, Republica Cehă, sub presiune considerabilă a Statelor Unite, are în vedere părăsirea băncii. Dar totuși mutarea la Budapesta este în curs de desfășurare.
Népszava a aflat din „surse multiple” că mai multe guverne, inclusiv administrația americană, „au făcut presiuni diplomatice puternice” asupra guvernului ungar pentru a limita privilegiile mult prea generoase, precum imunitatea diplomatică și libertatea de orice supraveghere maghiară, inițial extinsă pentru tuturor angajați ruși ai băncii. Desigur, schimbarea termenilor înseamnă că fiecare articol trebuie renegociat cu rușii. Ambasadorul SUA, David Cornstein, susține că partea maghiară „este deschisă” pentru a discuta problemele cu rușii. Din păcate, ambasadorul Cornstein nu este cea mai bună sursă de informații și sunt înclinat să cred cei care sunt convinși că maghiarii nu fac decât să tragă de picioare și să-și păcălească colegii străini.
Indiferent de ceea ce Péter Szijjártó îi spune ambasadorului Cornstein, proiectul este în plină abilitate. Reprezentantul Ungariei în consiliul de administrație a fost deja numit. El este Imre Boros, economist și ministru fără portofoliu în primul guvern Orbán. Boros, în vârstă de 72 de ani, poate fi văzut în fiecare săptămână în programul lui Zsolt Bayer de la extremă dreapta Echo TV / Hír TV alături de László Bogár, un alt economist.
Așa cum se întâmplă adesea cu politicienii de extremă dreaptă, Boros, a fost descoperit în 2002, a fost un agent plătit al Ministerului de Interne din anii 1980 cu gradul de căpitan. El a fost „tovarășul D-8” și a lucrat pentru Departamentul III / II, asta a fost contra-spionaj. Întrucât directorul general al băncii va fi Nikolai Kosov, al cărui tată Nikolai, Sr. a petrecut 12 ani ca șef al KGB la Budapesta, Boros va fi în compania familiară.
Numirea unui fost ofițer de contra-spionaj plătit în consiliul de administrație al unei bănci bănuite de a fi un hub de contra-spionaj a fost primită cu amuzament amestecat cu dezgust în presa neguvernamentală. Miklós Hargitai din Népszava consideră numirea lui Boros „de către cel mai creștin guvern din Europa”. Boros, „comunistul lui Fidesz”, așa cum îl numește Hargitai, cu trecutul său ca agent al ministerului de interne al lui Kádár, nu este doar tolerat, dar promovat de același Viktor Orbán, care în 2002 a găsit serviciul premierului socialist Péter Medgyessy în aceeași organizație „ desecrarea noii democrații maghiare. ”Péter Medgyessy,„ tovarășul D-20 ”, a servit în același departament din III / II cu gradul de locotenent. Rețineți că rangul lui Boros era mai mare decât cel al lui Medgyessy și, prin urmare, presupun că rolul său a fost și mai important.
Viktor Orbán nu-i pasă cu adevărat de trecutul comunist al persoanelor, mai ales dacă se află în tabăra Fidesz. În 2002, problemele cu Medgyessy, în ceea ce-l privea pe Viktor Orbán, nu era, că el a fost un ofițer de contra-spionaj comunist, ci că a fost adversarul său politic. Nu cu mult timp în urmă, Orbán a recunoscut că luptă nu împotriva regimului Kádár, ci împotriva liderilor săi. La fel de mult pentru liberalul anticomunist.
S-ar putea ca Viktor Orbán să nu-i pese de trecutul informațiilor al lui Imre Boros, dar mă întreb ce vor crede acești critici străini ai acestei bănci rusești care se mută la Budapesta atunci când vor afla că reprezentantul Ungariei în consiliul de administrație a fost cunoscut cândva drept tovarășul D-8.
Sursă: Hungarianspectrum.org
(Traducere TFP)
Adaugă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *