Politicile externe bazate pe exportul democrației sunt contraproductive, generând probleme și destabilizând situația, a declarat prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, pe 27 aprilie la summitul Centura și inițiativa rutieră (BRI). Ungaria a semnat un plan de dezvoltare de cinci puncte pentru a avansa în continuare relațiile maghiare-chineze la summit.
BRI coincide cu interesele naționale ale Ungariei și menținerea ordinii de liber schimb, iar libertatea economiei mondiale este o sarcină majoră, a declarat puternicul lider al Ungariei după întâlnirea cu președintele Xi Jinping.
BIR nu reprezintă o amenințare, ci o oportunitate, a spus Orban, adăugând că Ungaria este dispusă să promoveze dezvoltarea generală a relațiilor Europa-China prin intermediul platformei de cooperare China-CEEC.
Guvernul conservator al lui Viktor Orban și-a intensificat eforturile de îmbunătățire a legăturilor politice cu China prin lansarea politicii de deschidere spre est în 2010, care a avut ca scop transformarea Ungariei într-un lider regional în atragerea capitalului chinez și a investițiilor în Ungaria. Relațiile bilaterale s-au intensificat după ce Beijingul și-a prezentat marea plan de dezvoltare în 2013. Ungaria a fost unul dintre inițiatorii Inițiativei 16 + 1, țara aspirându-se să devină un hub în coridoarele de transport dintre China și Europa.
Vorbind la forumul sâmbătă, Orban a declarat că țările occidentale trebuie să accepte că “sistemele politice și economice diferite de cele ale noastre pot fi uneori mai reușite și mai competitive”.
BRI a devenit cel mai mare proiect de dezvoltare economică din lume în ultimii ani și oferă răspunsul corect la provocările schimbării ordinii mondiale, a spus Orban. Oferă o oportunitate de creștere națiunilor subdezvoltate, deci oferă răspunsul corect la cauzele migrației.
El a apreciat planurile Chinei de dezvoltare a infrastructurii, care, în opinia sa, creează o cooperare între Est și Vest, în loc să genereze confruntări.
“Când Estul și Vestul au lucrat împreună, a existat prosperitate economică și am trăit liber”, a spus Orban.
Poziția lui Orban este în contrast puternic cu cea a altor lideri din regiune. Turcia a optat să nu participe la forumul BRI, pretinzând că este vorba de o diplomație de capcană a datoriei și de disputa diplomatică dintre Ankara și Beijing privind tratamentul Chinei față de uigurii, o minoritate musulmană turcă din provincia Xinjiang.
Alți absenți de la forumul BRI au fost: Polonia, Spania, Fiji, Sri Lanka și Argentina, potrivit grupului Eurasia.
Ungaria semnează o investiție de cinci puncte
Miniștrii de externe, Peter Szijjarto și Wang Yi din China sâmbătă au convenit să pună în aplicare un plan de dezvoltare de cinci puncte pentru a avansa în continuare relațiile maghiare-chineze.
Părțile au convenit să înființeze o universitate maghiară-chineză bazată pe Academia Chineză de Științe Sociale și pe Universitatea Națională de Servicii Publice din Ungaria. Acordul aferent va fi semnat în timpul vizitei președintelui Casei Chineze în Ungaria, programată pentru sfârșitul lunii mai.
Cei doi miniștri au convenit să înceapă pregătirile pentru construirea unei căi ferate rapide Budapesta-București prin Cluj-Napoca. Proiectul, similar reconstrucției Budapesta-Belgrad, va fi finanțat de China.
Cele două țări vor coopera în proiecte de construcții și gestionare a apei.
Al cincilea punct implică stimularea turismului prin lansarea de noi linii de zboruri directe între cele două țări.
Compania China Eastern Airlines, subsidiara Shanghai Airlines, va opera trei zboruri pe săptămână în capitala Ungariei din luna iunie și se vor discuta legăturile cu alte orașe, a spus Szijjarto, adăugând că este important ca BRI să se extindă și la transportul aerian.
Datorită viitoarei construcții a unei legături feroviare Budapesta-Belgrad și a capacității de transport de marfă aerian lansată recent, firmele chineze de logistică intenționează acum să înființeze un hub logistic și de depozitare în apropierea aeroportului din Budapesta, a menționat el.
Aeroportul din Budapesta este de acord cu noile zboruri de marfă
Aeroportul Internațional Liszt Ferenc a semnat, de asemenea, un acord de cooperare cu două aeroporturi chineze, Zhengzhou și Xi’an, cu privire la zborurile de marfă. Aceasta deschide calea ca Budapesta să devină poarta de acces pentru exporturile ungare către China și unicul nod din Europa Centrală și de Est pentru bunurile chinezești, a spus el.
Compania Națională de Import și Export a Chinei (CMC), China, ar putea investi până la 1 miliard de euro în Ungaria și va înființa o bază regională în țară, în baza unui acord semnat de președintele Ruan Guang și Ministrul Inovării și Tehnologiei Laszlo Palkovics la Beijing.
Ministerul inovării și al tehnologiei a remarcat într-o declarație că CMC este în curs de construire a unui parc solar în Kaposvar, care va fi cel mai mare din Europa Centrală. Ungaria își propune să crească capacitatea parcului solar de la aproximativ 700MW la 2000-3000MW în decurs de cinci ani.
Palkovics a participat la un forum de inovare pentru industria auto chinezo-maghiară, axat pe dezvoltarea inteligentă a autovehiculelor, organizat de consulatul general maghiar și Biroul de Știință și Tehnologie din Chongqing sâmbătă.
Palkovics a spus că Ungaria a fost deosebit de puternică în dezvoltarea inteligentă a autovehiculelor evidențiind pista de testare a autovehiculelor construită în vestul Ungariei. Piesa de curse de acest gen din Europa Centrală va fi, de asemenea, terenul de testare pentru tehnologia mobilă 5G. Huawei se numără printre companiile care joacă un rol în dezvoltarea tehnologiei 5G în Ungaria.
Sursă: Intellinews
(Traducere TFP)
Adaugă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *